Unbreakable 2018; foto’s die meer vertellen…

 

 

 

Mijn innerlijk wegstoppen

Ik heb er nu helemaal genoeg van; mezelf niet te mogen laten zien. Ik mag er zijn, óók met mijn innerlijk systeem, waar ik dankbaar voor mag zijn, omdat ik door de overlevingsstrategie uit mijn kindertijd, op volwassen leeftijd ongelofelijke gebeurtenissen heb overleefd. Ik hoef me niet meer te schamen voor mijn DIS.
De boodschap die de daders (met hulp van de maatschappij nota bene!) mij geven, klopt niet. Ik mag er wel degelijk helemaal zijn. Wij allemaal mogen er helemaal zijn.
Dat ik moet schuilen voor veiligheid is tot daar aan toe, maar dat ik mijn innerlijk weg moet stoppen voor een wereld die dit géén mooi plaatje van de werkelijkheid vindt; dat KAN écht niet meer.

 

Het tij is gekeerd

Ik ben er doorheen gegaan: door de pijn van het zwijgen, door het jarenlange wegstoppen weg stoppen van zowel mijn gedachten en meningen, als mijn emoties. Ik sta nu boven deze bedreigingen. Ik en wij allemaal hebben het recht om te laten zien dat de uitspraken van daders ons niet meer verlammen en stil maken. We mogen de wereld zeggen dat God, moeder Aarde en de voorspoed mét ons zijn; nu is het tij gekeerd. Onze bescherming komt van hogere en van grotere territoria dan van justitie. Wauw, ik voel me plotseling wéér groeien en ik ga rechtop staan…


Deelnemen aan Project Unbreakable
Bij Project Unbreakable gaan slachtoffers van seksueel geweld, op de foto met een quote, een
uitspraak, van hun dader. Als deelnemer onderzoek je tijdens de Unbreakable-dag, in een groepje met lotgenoten en onder begeleiding van iemand van Revief, welke uitspraak voor jou belangrijk is geweest. Bijvoorbeeld een uitspraak die tot dan toe een indringende of bepalende invloed op je leven heeft gehad.
Als duidelijk is om welke uitspraak het voor jou gaat, schrijf je hem op een groot vel papier. Hierdoor kun je de woorden letterlijk buiten jezelf plaatsen en je losmaken van deze uitspraak. Het papier hou je voor je tijdens een fotoshoot, waar een professionele fotograaf met aandacht en zorg een aantal foto’s maakt.

Als bijzonder helend ervaren
Je kunt uiteraard zelf kiezen of je herkenbaar of onherkenbaar op de foto wilt. Ook is het aan jou of de foto gebruikt mag worden voor de Revief-site en andere publicaties, of dat je hem alleen voor jezelf wilt houden. De ervaring leert dat deelnemers dit proces meestal als bijzonder helend ervaren.
De uitspraken zijn vaak aangrijpend om te lezen en geven met één zin aan hoe verschrikkelijk en
diepgaand seksueel misbruik kan zijn.
Door dit zichtbaar te maken hoopt Revief dat maatschappelijk bewustzijn en verontwaardiging wordt gecreëerd over de aard en omvang van seksueel misbruik. Project Unbreakable vindt meestal plaats in november tijdens de Week tegen Kindermishandeling.

 

 

Unbreakable 2018, een kort verslag: herkenning en warmte

Op zaterdag 17 November 2018 was er weer een indrukwekkende Unbreakable-dag in Zwolle.
De ontvangst was goed verzorgd met koffie, thee en taart. Er waren acht deelnemers die met een uitspraak van hun dader op de foto wilden. Therese Bravenboer, voorzitter van Revief, opende de dag. Willemijn van Drie, onze adviseur, hield een indringende openingslezing.

In een kwetsbaar, persoonlijk relaas, legde ze uit wat de vérstrekkende gevolgen van seksueel misbruik in ons dagelijks leven kunnen zijn. Diverse deelnemers hebben haar om de tekst van de lezing gevraagd, om aan mensen in hun omgeving te kunnen geven, zodat er ook bij hen meer duidelijkheid en begrip kan ontstaan over de consequenties die seksueel misbruik voor iemand kunnen hebben.
Na de heerlijke lunch gingen de deelnemers in kleine groepjes aan de slag met de uitspraak waarmee ze zich uiteindelijk wilden laten fotograferen. Het viel vaak nog niet mee om precies te formuleren welke woorden je zo diep geraakt hebben dat je er nog steeds last van hebt. Maar met behulp van mededeelnemers en Revievers was iedereen uiteindelijk tevreden over het resultaat. (Het hoeft ook niet perfect te zijn!)
Lara van der Krift heeft ook dit jaar weer alles op een zeer integere en betrokken manier op de foto gezet. Het is elke keer weer aangrijpend om te lezen wat een dader, naast het misbruik zelf, voor indruk op iemand heeft achtergelaten met de woorden die er gezegd zijn.


De foto’s zijn genomen tijdens Project Unbreakable 2018. Klik hier voor meer informatie over Project Unbreakable.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.