Tentoonstelling Unbreakable

Niemand praat graag over seksueel misbruik. Het slachtoffer niet, de dader niet en ook de samenleving niet.

Project Unbreakable doorbreekt deze schaamtevolle stilte. In 2011 begon de toen 19-jarige Amerikaanse studente Grace Brown met het fotograferen van mensen die seksueel misbruikt zijn. Ondertussen bestaan er ruim tweeduizend foto’s van mensen die als kind misbruikt zijn, allen met in hun handen een bord met een citaat van hun misbruiker. De foto’s tonen niet alleen hoe wijdverbreid het probleem is, zij hebben ook een helend effect op de gefotografeerde mensen. Door het zwijgen te doorbreken maken ze aan zichzelf en hun omgeving duidelijk dat zij niet verantwoordelijk zijn. Zij hoeven zich niet schuldig te voelen of te schamen voor wat er gebeurd is. Die last hoort bij de dader.

Project Unbreakable in Nederland

Stichting Revief heeft dit project naar Nederland gehaald en organiseerde een fotoschoot als onderdeel van de Week van Kinderen Veilig.

Hoe ziet de dag eruit

Als voorbereiding op de fotoshoot organiseert Stichting Revief een workshop waarbij stil wordt gestaan bij de inhoud van Project Unbreakable. In groepjes bespreken de deelnemers hun eigen ervaringen en vinden vaak herkenning in elkaars verhalen. Een aantal deelnemers weet vooraf heel precies welke uitspraak van hun misbruiker hij of zij ging gebruiken. Anderen vinden tijdens de persoonlijke uitwisseling de juiste woorden en gaan daarmee onder zorgvuldige begeleiding van de fotograaf op de foto. Zij laten daarmee zien dat zij de macht van hun misbruiker hebben doorbroken.

Mij krijg je niet klein.

Op de dag krijg je de vraag of de foto gebruikt mag worden voor de website van Revief en/of voor de tentoonstelling. Vanzelfsprekend is jouw wens bepalend!

Ben je van een organisatie of ken je een organisatie die aandacht aan het onderwerp seksueel misbruik wil besteden en een geschikte locatie heeft voor de tentoonstelling: neem dan contact op met Revief.

Je kun je in onze agenda informatie vinden over de eerstvolgende fotoshoot.

Verslagen van vorige edities

Wil je een verslag lezen of de foto’s zien van één van de vorige dagen?:

Een verslag van Project Unbreakable 2022

Een verslag van Project Unbreakable 2019

Een verslag van Project Unbreakable 2016

Een verslag van Project Unbreakable 2015

Een verslag van Project Unbreakable 2014 – Deel 2

Een verslag van Project Unbreakable 2014 – Deel 1 (Serious Request)

Een verslag van Project Unbreakable 2013

Reacties zijn gesloten.