2013

Op zaterdag 23 november 2013 organiseerde Revief een fotoshoot in het kader van Project Unbreakable. In dit project gaan mensen met seksueel geweld ervaringen (wel of niet herkenbaar) op de foto met een citaat van hun dader erbij. Revief organiseerde deze dag speciaal voor mensen met een verleden van seksueel misbruik. De dag was onderdeel van de Week van Kinderen Veilig.

In 2011 begon de toen 19-jarige Amerikaanse studente Grace Brown met het fotograferen van mensen die seksueel misbruikt zijn. Ze wilde laten zien hoe wijdverbreid het probleem is, maar realiseerde zich al snel dat het een vorm van therapie is voor de overlevenden. Ze waren eindelijk in staat dingen te uiten die hen weken, maanden of jaren dwars hadden gezeten! Op de site van Project Unbreakable staan ondertussen 2000 foto’s van mensen die misbruikt zijn met citaten van hun daders in handen. Een deelnemer over deze primeur van Project Unbreakable in Nederland: “Een geweldig project. Hier zat ik echt op te wachten!”.

‘Een handleiding voor daders’
Als voorbereiding op de shoot organiseerde Revief een workshop verzorgd door Janine Klungel.  Janine is oud-beleidsmedewerker van de VSK en vierdejaars studente Creatieve therapie. Janine stond in de workshop stil bij de inhoud van Project Unbreakable en toonde diverse foto’s van het project. Voor een deelnemer waren deze inleidende beelden en tekst zo aangrijpend dat ze even apart werd genomen om op adem te komen.
Hierna bespraken we in groepjes onze eigen ervaringen. Men vond herkenning in elkaars verhalen en iemand zei treffend: ‘Het lijkt wel of er een handleiding bestaat voor daders.’ Een aantal mensen wist vooraf heel precies wat hij of zij als quote ging gebruiken. Anderen vonden tijdens deze persoonlijke uitwisseling de juiste woorden. We luisterden naar de impact van deze woorden op ons leven. Eenieder woog hierbij voor zichzelf af of zij of hij in de middag te midden van lotgenoten met quotes van daders op de foto wilde gaan.

Voorbeelden van teksten die deelnemers ’s middags op hun poster hebben gezet:
“Nu is de tijd dat je ervaring op gaat doen.”
“Je wil toch niet dat ik in de gevangenis kom?”
“Als het al gebeurd is, dan is het kinderspel.”
“Je gelooft toch niet dat je ook maar iets bent.”
“Laten we het niet tegen je moeder zeggen, die heeft het al zo moeilijk.”
“Je vroeg er zelf om.”
“Wie zal jou nu geloven. Je bent maar een kind.”
“Als ik geen goede moeder ben, wie dan wel?”

Een deelnemer die eerst nog twijfelde of ze haar foto wilde insturen, schreef enkele dagen later:
Ik ben heel blij dat jullie afgelopen zaterdag georganiseerd hebben. Het proces van het maken van de foto heeft me al met al veel gebracht in positieve zin. Ik zag diezelfde avond een
meditatie op internet en aan het eind van dit filmpje stond: ‘
May all darkness turn to light.‘ Mede daarom heb ik besloten mijn foto’s op internet te laten zetten. Ik heb besloten van vertrouwen uit te gaan. Zou ik dat niet doen en van wantrouwen uitgaan, dan hebben misbruikers macht over mij. En dat heeft lang genoeg geduurd!!!!!

‘De juiste vrouw op de juiste plaats’
De fotoshoot werd begeleid door Jeanette Koenen. Jeanette is ervaringsdeskundige, fotografe en coach vanuit haar praktijk Move On. De fotoshoot was een bijzondere ervaring voor alle deelnemers. “Het doet echt iets met je!”, zei iemand na afloop.
En: “Moeilijk maar fijn”. De deelnemers waardeerden de begeleiding door Jeanette enorm. Enkele reacties: “De juiste vrouw op de juiste plaats”, “Heel fijn dat zij de fotograaf was” en “Warmer kon niet!”.

Verhalen in dichtvorm
Gedurende de dag konden deelnemers in gesprek met dichter Bernhard Christiansen. Hij was aanwezig om verhalen van lotgenoten op te tekenen en om te zetten in dichtvorm. “Het heeft een ontroerende, positieve en helende uitwerking op mij”, aldus een deelnemer over haar gedicht. Twee gedichten schreef Bernhard op deze dag:

3 dingen

Om drie dingen draait het in het leven
om seks, om geld en kinderen
dat werd elke dag besproken aan de keukentafel

In seks moeten wij investeren
het geld moeten we bewaren
met de kinderen moet ook nog iets

De seks krijgt alle ruimte
het geld krijgt alle aandacht
vijf kinderen twee stapelbedden

In die stapelbedden gebeurde nooit iets belangrijks
wat daar speelde draaide niet om geld
en had niets met seks te maken

Als daar ooit iets gebeurd is
dan was dat alleen maar kinderspel
tussen grote broers en een kleine zus

Kussen

De meesten hebben 1 vader
sommige hebben 2 vaders
ik heb gewoon 1 vader

Sommige hebben een goede vader
andere hebben een slechte vader
ik heb allebei

Ik was dol op mijn vader
en hij was dol op mij
dat was vaak leuk en soms te gek

Mijn vader was mijn hoofdkussen
overdag een kussen in mijn nek
in de nacht een kussen op mijn mond en neus

Mijn vader was een vakman
hij kon de ene keer geweldig luisteren
de andere keer de heerser van een eigen universum zijn

Ik geef heel veel om mijn vader
dat gevoel is sterker dan de haat
die ik voel voor mijn vader

of omgekeerd

Is er wel gebeurd
wat ik heb gezien
wat ik slechts heb meegemaakt, niet meer
ben ik wel betrouwbaar?

In elk geval en hoe dan ook
één ding weet ik heel erg zeker
ik ben in de war

Twee filmpjes en de krant
Een filmploeg van de organisatie van de Week van Kinderen Veilig heeft een filmpje gemaakt over de dag.
Ook Omroep Gelderland was met een filmploeg aanwezig en maakte deze reportage.

Einddoel: Foto’s naar Project Unbreakable
Revief kijkt terug op een zeer geslaagde dag met een gemiddelde waardering van 8,6 door de deelnemers. De sfeer was goed, de organisatie “duidelijk, fijn en betrokken” en de locatie “mooi, alleen een beetje koud”. Het bleek inderdaad erg moeilijk om de ruimte goed warm te krijgen. Een deelnemer
schreef in de evaluatie: “Ik vond het een geweldige dag en een fantastisch initiatief. Ook de begeleiding was perfect.” Van vijftien deelnemers staat de foto inmiddels hier en op de website van Project Unbreakable(gepost op 7&8 december 2013).


Dank!

Revief organiseerde deze dag in een voormalige kerk in Barneveld met dank aanJohan van Omme die zijn karakteristieke pand met fotostudio gratis beschikbaar stelde. En restaurant De Zithverzorgde in de middag gratis luxe hapjes. Hartelijk dank allemaal voor jullie medewerking en bijdrage aan deze bijzondere dag!

PS. Lees je dit en denk je: Hier had ik ook aan mee willen doen! Geen nood, Revief gaat de dag in 2014 opnieuw organiseren. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en like ons op Facebook, zodat je automatisch op de hoogte gehouden wordt.

Naar aanleiding van het eerste rapport van de Nationaal Rapporteur over seksueel geweld tegen kinderen werd op 28 mei 2014 een tentoonstelling gelanceerd met veertien foto’s van Revief’s Project Unbreakable. De tentoonstelling trekt door het land. Wilt u aandacht aan het onderwerp seksueel misbruik besteden en heeft u een geschikte locatie hiervoor neem dan contact op met Revief of de Nationaal Rapporteur.

Reacties zijn gesloten.