Dag van het Misbruikte Kind 2013 – Het Verslag

Revief organiseerde zaterdag 14 september 2013 haar eerste lotgenotendag voor mensen die in hun kindertijd seksueel misbruikt zijn. Deelnemers spraken van een “integere en ontroerende dag” met “een goede sfeer en verbondenheid met elkaar”.

Na een inleiding van voorzitter Chantal Halmans maakte kerngroeplid Annebet Nolen veel indruk met haar persoonlijke verhaal. Wanneer zij door een moeilijke periode gaat, blijken pen en papier telkens weer haar beste vriend. Haar tekeningen en gedichten lieten vrijwel niemand onberoerd.

Onder begeleiding van Lucia Klinefelter stonden we gezamenlijk stil bij ons gedeeld verleden. Eenieder mocht een lichtje aansteken voor het gekwetste, misbruikte kind in hem of haarzelf.
Enkele reacties van deelnemers:

AN1309Lichtje
Geweldig! Het licht dat wij met elkaar uitstralen… en dan die mooie zangstem aan het eind…”
Ik vond het zeer ontroerend en emotioneel.
“Goed, zorgvuldig, respectvol, bevrijdend.”

Voor de lunch vertelde kerngroeplid Janetta Dorothea kort over haar boek “Hoor mij zwijgen” dat op de dag zelf – naast andere boeken over seksueel misbruik – te koop aangeboden werd door uitgeverij Elikser.

Na een overheerlijke lunch verzorgd door First Class verspreidde de groep zich over twee workshops.

Bij de workshop Tips met EFT onder begeleiding van Nienke van Ketel en Therese Bravenboer kregen deelnemers uitleg over EFT en werden oefeningen gedaan om te ervaren wat voor effect het heeft. Therese: “EFT is een effectieve acupressuur techniek om los te komen van pijnlijke emoties en fysieke klachten.” Na afloop kregen de deelnemers een hand-out mee met uitleg en oefeningen. Een deelnemer zei: “Ik heb de ervaring met EFT gevoeld, een openbaring”.

Bij de workshop Een veilige plek door Annebet Nolen konden deelnemers vormgeven aan hun eigen veilige plek. Een deelnemer waardeerde het dat ze bij Annebet “lekker zichzelf” kon zijn.

De dag werd afgesloten door dichter en performer Bernhard Christiansen. Hij was de hele dag aanwezig om te kijken, te luisteren, te peinzen en te schrijven om aan het eind de dag aan ons terug te spiegelen. Hieronder een gedicht dat Bernhard op de dag zelf schreef.

Het geschonden kind in mij

“Het geschonden kind in mij”
is meegenomen door een oude boerBeeldGeschondenKind
midden in de nacht
het staat nu in de schuur van de oude boer
zijn familie is al lang verdwenen
ze zijn nu nog maar met zijn drieën
de schuur, zijn oude boer, en het geschonden kind
“Je hebt zelf schuld!” roept de oude boer
tegen “Het geschonden kind in mij”
was je er maar niet geweest
nooit had ik iets gedaan
Ik ben een boer, ik heb verstand van koeien
wat wil je toch van mij?
Waarom sta je daar nou in mijn schuur?
Je beweert dat ik dat heb gedaan?
Dat is niet juist
ik ben een man, ik heb verstand van feiten
jij bent een kind, jij hebt verstand van schuld

Bij het afscheid kregen alle deelnemers ook nog een goedgevulde Goodybag mee. Met dank aan Flow, Natuurwinkel Barneveld, Bruna Barneveld, Happinez en Sweet Sisters Amersfoort.

Revief blikt met een zeer tevreden gevoel terug op haar eerste lotgenotendag en heeft moed en vertrouwen gekregen om op de ingeslagen weg door te gaan.  Aan alle deelnemers: dank voor het vertrouwen. Wij gaan plannen maken voor een volgende dag!

De activiteiten van Revief worden mede mogelijk gemaakt door: Stichting Steunfonds VSK.

Reacties zijn gesloten.