Nieuwsbrief 23 april 2020

In deze roerige, rare tijd waarin velen thuis zijn is het belangrijk dat de muren niet op ons afkomen. Wellicht heb je het juist nu nodig dat er iemand voor je klaarstaat, met een luisterend oor. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Chat mogelijkheden voor slachtoffers en omstanders:

En een nuttige link voor ouders in deze Corona tijd.

Thuiszitten door Corona, voor sommigen een periode van rust, maar voor velen een extra stressor, zeker als het betekent dat je niet naar therapie kunt. Vanuit ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’ heeft Ivonne Meeuwsen nagedacht over wat zij kunnen doen om mensen door deze periode heen te helpen. 

Interesse? Klik op de volgende link;

https://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/corona-crisis-hulpaanbod/

 

Agenda

 

Massagedag 18 april 2020

Vanwege alle maatregelen m.b.t. het corona virus kan de massagedag die gepland stond op 18 april niet doorgaan. Zodra de maatregelen ingetrokken worden, gaan we een nieuwe datum voor deze dag bepalen. We houden je via de website en de nieuwsbrieven op de hoogte.

Helden Awards

De Helden Awards vindt, zoals gemeld in de vorige nieuwsbrief, op 29 oktober plaats in De Ogtent in Duiven. Je kan nu je helden nomineren via de online Heldengalerij. Er zijn daarin vijf categorieën: held, heldin, partner van, therapeut en overig. 

Waarom zou je iemand nomineren? Omdat iedereen die seksueel misbruik heeft overleefd een held is! 

Oproep 

De Universiteit van Gent doet een onderzoek naar de gevolgen van seksueel geweld voor koppels. Zij zoeken partners die willen vertellen over hun ervaringen. Er is nog weinig bekend over de gevolgen voor relaties. Fijn dat dit onderzocht gaat worden. Je kunt je aanmelden via www.projectseksueelgeweld.ugent.be

Film en boeken tips

Films, boeken en documentaires kunnen je enorm helpen in je proces. De herkenning en erkenning kunnen zorgen voor het openbreken van opgesloten herinneringen, de kunst kan voor inzichten of bevestiging zorgen en ze houden je wellicht een spiegel voor. Daarom hebben we enkele filmtips voor je. Wellicht is het verstandig om deze films niet alleen te gaan kijken, maar met iemand die je vertrouwt.

Choreografe Annemijn Rijk zou in de laatste week van Maart de premiere hebben van haar dansfilm Re:Born. Maar vanwege de maatregelen m.b.t. het corona virus is dit afgelast. Om haar werk toch nog te kunnen delen met een publiek heeft zij ervoor gekozen om de film op Vimeo on Demand te zetten. Zo kan men, voor een heel laagdrempelige prijs van 1 euro, toch nog de film bekijken en wordt de boodschap van de film verspreid. 

‘Re:Born’ gaat over een kracht die gevonden moet worden na traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik en die gevoeld moet worden in iedere vezel, de kracht die nodig is om (opnieuw) te geloven in het lichaam, die nodig is om op te staan.

De film wordt door enkele kijkers als triggerend ervaren, houd hier alstublieft rekening mee.

https://vimeo.com/ondemand/reborn

In de Deense dramafilm Festen viert de schijnbaar geslaagde Helge zijn zestigste verjaardag in het familiehotel. Zijn vrouw Else, zoons Christian en Michael, dochter Helene en tal van vrienden en intimi verzamelen zich in het etablissement voor een gezellig feest. De enige grote afwezige is dochter Linda, die kort daarvoor zelfmoord pleegde. Tijdens het diner neemt Christian het woord voor een speech. Daarin verkondigt hij ten overstaan van iedereen dat zijn vader Linda en hem vroeger seksueel misbruikte. Dat is de aanzet tot een opeenvolging van ware gezichten (drama, 1998, regie: Thomas Vinterberg). 

Te zien via Pathé Thuis of Amazon. 

Met Jagten toont de Deense regisseur Vinterberg juist een ander gezicht, door in te gaan op het proces van iemand die onterecht wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Iets wat begint bij een klein leugentje mondt uit in een gemeenschap die zich faliekant keert tegen de populaire kleuterklasleider Lucas, met steeds meer ingrijpende, draconische maatregelen. Lucas wordt tot waanzin gedreven en breekt (drama, 2012, regie: Thomas Vinterberg). 

Te zien via Pathé Thuis of Netflix. 

In de Amerikaanse film Hide and Seek zet Robert de Niro een gebroken man neer, die samen met zijn dochter Emily naar het platteland verhuist na de zelfmoord van zijn vrouw. Daar ontwikkelt Emily het denkbeeldige vriendje Charlie. De vraag die zich steeds meer opdringt is hoe denkbeeldig Charlie is. De werkelijkheid blijkt onthutsend. Onze Famke Jansen verschijnt in de rol van een vriendin van het gezin, die op afstand een spiegel probeert voor te houden. (thriller/mysterie, 2005, regie: John Polson). 

Meer films kijken die ingaan op seksueel misbruik of kindermishandeling? Kijk dan eens naar deze opgestelde lijst van Project Speak Now

Ontworsteld

Wouter Springer zal op 12 september zijn nieuwe roman Ontworsteld, een vervolg op Jij bent van mij, presenteren. Jij bent van mij liet de herinneringen zien van Klaas-Jan, waarin seksueel misbruik en kindermishandeling de boventoon voerden. Ontworsteld vertelt het moeilijke, maar ook zegenende, proces van daarna. Je kan je aanmelden via Facebook of via info@wouterspringer.nl. Al zeker zijn van een gesigneerd boek? Dan kan je Ontworsteld al bestellen en afrekenen via uitgever@ambilicious.nl en dan ligt er 12 september een exemplaar voor je klaar. 

Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld en Richard Korver, advocaat van slachtoffers en hun ouders in enkele geruchtmakende misbruikzaken, hebben samen een boek geschreven. Het is een gids geworden voor ouders van slachtoffers. Oa het dagblad Trouw heeft er een artikel aan gewijd.

https://www.trouw.nl/leven/het-slachtoffer-van-misbruik-krijgt-nog-steeds-de-schuld~be8dd941/?fbclid=IwAR0P_tHaQFEmD2oM5x_oW1-yitulgXVj_lk3_SdMjZOvXwsd_4HoekCbnvs

Tot slot hebben we nog steeds de vacature openstaan voor een secretaris. Deze is broodnodig voor de goede gang van zaken binnen Revief. Voel je je aangesproken, of weet je iemand, stuur een mailtje naar info@revief.nl.

Als je zin hebt om vier x per jaar te vergaderen en 10 uur per maand tijd wil investeren, dan bieden wij jou een leuke, inspirerende samenwerking in een fijn team en het trotse gevoel van prachtige dagen neer te zetten voor de lotgenoot!

De secretaris dient iemand te zijn die:  

 • Goed kan verslag leggen.  
 • Goed is met MS-officeprogramma’s en Dropbox o.i.d.
 • Ondersteunend in taken voorzitter/penningmeester.
 • Zelf openstaat voor persoonlijk groei.  
 • Bij voorkeur bestuurservaring heeft.
 • Gemiddeld 1 dagdeel per week (+/- 4 uur) tijd heeft.  
 • Lotgenoot is of zich wil verdiepen in de problematiek.

 Taken van de secretaris: 

 • Up to date houden van website en facebook.
 • Jaarverslag maken.
 • Verslag leggen/ notulen maken van bestuursoverleg. 
 • Archiveren van notulen bestuur en kerngroep.
 • Medeverantwoordelijk aanvragen fondsen.
 • Medeverantwoordelijk voor begeleiding vrijwilligers. )

Wij wensen iedereen sterkte de komende tijd. Zorg goed voor elkaar. Iedere negatieve situatie kan het startpunt zijn van positieve situaties: laten we daar de focus op leggen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.