Nederlandstalig

Alledaags misbruikMathias Wais & Ingrid Gallé
Ervaringen met slachtoffers, daders en ouders. Alledaags misbruik vertelt het verhaal vanuit de betrokkenen zelf.

Als hij maar gelukkig is Robin Norwood
De auteur – gezinstherapeute – beschrijft in dit boek, aan de hand van een groot aantal voorbeelden uit haar praktijk, het patroon van gedachten en gevoelens van vrouwen die te veel in de liefde investeren. Haar doel is vrouwen, die een destructief relatiepatroon ten aanzien van mannen hebben, te helpen dit in te zien, de herkomst ervan – meestal gelegen in de vroege relatie met de ouders – te begrijpen en hulpmiddelen aan te reiken om hun leven te veranderen.

De stem van het kindHanny Lynch
Toen Hanny Lynch ontdekte, dat zij ongewone patronen vertoonde in haar gedrag, die te maken hebben met het trauma van haar misbruikverleden, besloot zij kinderen van misbruikte ouders te interviewen, om te kijken welk effect het – soms lang onuitgesproken – trauma had op hun leven.
Daarnaast schrijft een drietal professionals over dit thema. Pep Degens, Marijke Naezer en Nelleke J. Nicolai vertellen achtereenvolgens over hechting en loyaliteit, de impact van seksuele kindermishandeling op ouderschap en het al of niet verwerkt hebben van traumatische jeugdervaringen.

Als liefde pijn doet en je weet niet waarom Dr. Susan Forward & Joan Torres
In haar praktijk kwam dr. S. Forward in aanraking met een grote hoeveelheid vrouwen die een misogyne relatie hadden. In dit boek beschrijft ze nauwkeurig en helder de oorzaken van het ontstaan van dit soort relaties.

De fatale fuik – Henk Werson
Dit boek gaat over de keiharde wereld van mensenhandel en gedwongen prostitutie, en over de bestrijding daarvan.

De illusie van veiligheid Sylvia Mastenbroek
Voortekenen en ontwikkeling van geweld tegen vrouwen in relaties. Als een vrouw door haar partner wordt mishandeld zijn er dan vroeg in de relatie signalen te vinden die waarschuwen voor zijn latere geweld? De illusie van veiligheid gaat over deze en andere vragen. Een duidelijk en toegankelijk geschreven boek. Het is een wat ouder boek maar een absolute aanrader!

Hoerenlopen is niet normaalKarina Schaapman
Met de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is vrijwillige prostitutie in Nederland legaal en dus normaal geworden. De meerderheid van de prostituees werkt nog altijd onder dwang. Hun vrijheid is relatief. Toch is er een hardnekkig beeld dat vrijwillige prostitutie bestaat en dat sekswerk gewoon werk is.

In de ban van de vos Josien Verhave
De twaalfjarige Sophie raakt in paniek door de incestueuze toenaderingen van haar vader. Zij trekt zich terug in haar eigen gedachtewereld. Pas veel later beseft zij dat ze in haar jeugd getraumatiseerd is geraakt. Met de hulp van een psycholoog weet zij het verleden te ontrafelen. Josien Verhave beschrijft op aangrijpende wijze de onbespreekbaarheid van Sophie’s problemen, haar pijn, schaamte, liefde en boosheid. Het is een spannend boek dat je in één adem uit wilt lezen!  

Jij bent van mijWouter Springer
Klaas-Jan, oudste zoon van James Backyard en Freaudelène Backyard – Toujours, groeit op in rijkdom en weelde. Aan niets ontbreekt hem. Tot hij op latere leeftijd zijn leven in beelden herinnert. Fragmenten die voor hem te bizar zijn. In Jij bent van mij herleeft Klaas-Jan letterlijk zijn herinneringen. Weer doorleeft hij diezelfde leegte. Weer heeft hij het antwoord niet. Weer neemt onderhuidse kilte de overhand. Lukt het Klaas-Jan deze keer wel om zijn herinnering een herinnering te laten zijn?

Moeders zijn geen heiligenLouis Schützenhöfer
Hoe moeders hun kinderen ongelukkig kunnen maken. Dit boek gaat niet over seksueel misbruik maar is misschien toch interessant om te lezen.

NiemandskinderenCarolien Roodvoets
De gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd. In dit indringende boek beschrijft Carolien Roodvoets de gevolgen van een onveilige jeugd en de verwerking daarvan. Het boek prikt de fabel door dat ouders per definitie hun kinderen liefhebben. Niet (kunnen) houden van je kind is een onderwerp waar niet of nauwelijks over gesproken wordt – niet door de ouder(s), maar ook niet door het verwaarloosde kind zelf, dat de illusie van liefde nodig heeft om te kunnen overleven.

Rosario is doodMajgull Axelsson
Een documentaire roman over de mensonterende uitbuiting van kinderen in het sekstoerisme. Een heftig boek waarin Rosario op 11 jarige leeftijd overlijd aan de gruwelijke gevolgen van seksueel misbruik. Na het lezen van dit boek blijf je aan Rosario denken.

Schokkende herinneringenLenore Terr
Kinderpsychiater Lenore Terr beschrijft in zeven fascinerende gevallen van mensen wier leven voorgoed veranderde toen zij zich opeens herinnerden wat zij zo hardnekkig geprobeerd hadden te vergeten. Ze laat  zien welke mechanismen er bestaan om traumatische gebeurtenissen in het geheugen te begraven, en hoe ze daaruit weer bevrijd kunnen worden.

Trauma en herstel Judith Lewis Herman.
De gevolgen van geweld door mishandeling thuis tot politiek geweld. Wat hebben verkrachte vrouwen en oorlogsveteranen, mishandelde kinderen en politieke gevangenen gemeen? En wat zijn de overeenkomsten tussen de overlevenden van concentratiekampen en de overlevenden van mishandeling binnen het gezin? Judith Herman geeft in dit baanbrekende boek de resultaten van haar onderzoek naar geweld en laat zien welke verbanden er bestaan tussen de persoonlijke gruwelen en maatschappelijke trauma’s.

Reacties zijn gesloten.