Kinderboeken

Bij de hand – Mama is andersHeidi Vanrompay
Quinten heeft een lieve mama, maar mama is anders. Soms is mama vrolijk en blij, soms is ze erg verdrietig. Quinten vraagt zich af of dat aan hem ligt. Papa legt uit wat er met mama aan de hand is, en dankzij Anton, de therapeut van mama, begrijpt Quinten zijn moeder nu veel beter. Een informatief prentenboek voor kinderen met een ouder die lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis. Met een informatieve bijsluiter van psychotherapeut Erik De Soir. Vanaf ca. 6 jaar.

Blijf van mijn ondergoed af!!!Ingrid Westerduin
Dit (voor) leesboek gaat over seksueel misbruik bij jonge kinderen. Het is bedoeld om als hulpmiddel te gebruiken om dit gevoelige onderwerp met jonge kinderen bespreekbaar te maken. Het is geschreven door Ingrid Westerduin (41).
Ingrid is in 1970 geboren in Rotterdam maar opgegroeid en woonachting in Bergen op Zoom, getrouwd en samen hebben zij een dochter van 22 en een zoon van 19.
Ingrid was zelf enkele jaren slachtoffer van seksueel misbruik op heel jonge leeftijd. Omdat er vrij weinig literatuur geschikt en beschikbaar is voor jonge kinderen over dit onderwerp, heeft Ingrid besloten er zelf over te gaan schrijven. Een gewaarschuwd kind staat nu eenmaal sterker in zijn of haar schoentjes… Vanaf 6 tot 12 jaar.

Blijf van me af! Over seksueel misbruik bij jongensMartine Delfos
Voorleesverhaal, bedoeld voor jongetjes die te maken hebben met seksueel misbruik. Het verhaal gaat over een dag uit het leven van het jongetje Peter. Hij vindt het vervelend wanneer zijn stiefvader hem ’s avonds welterusten komt zeggen. Die kijkt naar hem als hij zich uitkleedt en trekt aan zijn piemel. Als Peter de volgende ochtend bij de vrouwelijke schoolarts komt, loopt hij rood aan als hij zijn trui uit moet doen. De schoolarts heeft na twee vragen in de gaten dat Peter lastiggevallen wordt door zijn stiefvader. Het verhaaltje bevat enkele gedragingen die kunnen wijzen op seksueel misbruik: slaapproblemen, buikpijn, dromen, geen zin in gym, zich niet graag uitkleden waar anderen bij zijn. Het boekje is in met zwart-wittekeningen geïllustreerd. Onderaan elke pagina tekst toelichtingen voor de voorlezer. Bevat een voorwoord van de auteur. Inhoudelijk licht herzien. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar om duidelijk te maken hoe je je voelt als je seksueel misbruikt wordt.

Blijf van me af! Over seksueel misbruik bij meisjesMartine Delfos
Marijke weet niet hoe ze dat vervelende gedoe van haar stiefvader moet stoppen. De schoolarts gaat haar daarbij helpen. Blijf van me af! is een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is bedoeld voor meisjes die te maken hebben met seksueel misbruik. Dit boekje is een hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem.

Sanne Over mishandeling en negatief zelfbeeldMartine Delfos
Sanne speelt veel alleen met haar knuffels en de poes. Ze heeft vaak ruzie met haar moeder, die plotseling zomaar vreselijk boos kan worden en haar slaat. Sanne denkt dat het haar schuld is. Maar is dit wel zo?
Sanne is een therapeutisch verhaal voor kinderen van zes tot tien jaar. Het is bedoeld voor kinderen die te maken hebben met mishandeling en als gevolg daarvan een laag zelfbeeld hebben. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

Het is niet leuk! Over kinderen die vervelende seksuele spelletjes doen met andere kinderenMartine Delfos
Maarten en Jan hebben een hut gebouwd. Marieke wil hem graag zien, maar de hutregels zijn heel vreemd. “Het is niet leuk!” is een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik. Het is een hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem.

Dat nare gevoel Over seksueel misbruik en wat je ertegen kunt doenMartine Delfos
Seksueel misbruik is een vervelend, maar belangrijk onderwerp. Misbruik betekent dat iemand iets doet tegen de zin van een ander; op een onplezierige manier macht uitoefent over een ander. Die ander vindt dat niet prettig, wil het niet, maar weet vaak niet goed hoe hij of zij het tegen moet houden.
Op welke manieren seksueel misbruik kan plaatsvinden en wat je ertegen kan doen is te lezen in Dat nare gevoel. Het is bedoeld voor kinderen en jongeren in de hoogste groepen van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs.

Kleintje of Het grote geheimAnnemie Berebrouckx
Een poëtische tekst en prenten die een subtiel verhaal brengen over kindermisbruik. Het boek zet aan tot praten over ongewenste situaties en bevat duidelijke tips om kinderen weerbaarder te maken. Vanaf 4 jaar. Kleintje woont in een grote boom, in een warm en veilig nest. Haar mama en papa vliegen af en aan met eten. Kleintje moet binnen blijven. Maar Kleintje is nieuwsgierig en wipt toch naar buiten. Opeens komt er een grote zwarte vogel aan. Hij doet Kleintje pijn en vliegt weer weg. Kleintje durft niet te vertellen wat er is gebeurd. Ze is bang en voelt zich schuldig.

De baas over je lijf Over bloot, aanraken en grenzenMelanie Meijer & Iva Bicanic
Wanneer is lichamelijk contact gewenst en wanneer niet? Hoe benoem je geslachtsdelen? Wat doe je als je geen kus wilt geven of je piemel niet wilt laten zien? 
Kleuter Luuk en peuter Roos doen heel gewone dingen. Ze gaan naar het zwembad, spelen buiten, maken ruzie, lossen het weer op en kijken aan het eind van de dag nog even rustig tv. Ook, of misschien wel juist, binnen deze gewone context komen bovenstaande vragen langs. Het gewone van de situaties maakt onderwerpen als bloot, aanraken en grenzen aangeven makkelijker bespreekbaar, thuis, op school en in de kinderopvang. 
Eerder verschenen de verhalen in drie afzonderlijke prentenboekjes: In je blootje, Dat is fijn en Nee zeggen mag. 
De baas over je lijf geeft een handvat om met jonge kinderen over gewenst en ongewenst lichamelijk contact te praten.

Reacties zijn gesloten.