Nederlandstalig

Alledaags misbruikMathias Wais & Ingrid Gallé
Ervaringen met slachtoffers, daders en ouders. Alledaags misbruik vertelt het verhaal vanuit de betrokkenen zelf.

Als hij maar gelukkig is Robin Norwood
De auteur – gezinstherapeute – beschrijft in dit boek, aan de hand van een groot aantal voorbeelden uit haar praktijk, het patroon van gedachten en gevoelens van vrouwen die te veel in de liefde investeren. Haar doel is vrouwen, die een destructief relatiepatroon ten aanzien van mannen hebben, te helpen dit in te zien, de herkomst ervan – meestal gelegen in de vroege relatie met de ouders – te begrijpen en hulpmiddelen aan te reiken om hun leven te veranderen.

Als liefde pijn doet en je weet niet waarom Dr. Susan Forward & Joan Torres
In haar praktijk kwam dr. S. Forward in aanraking met een grote hoeveelheid vrouwen die een misogyne relatie hadden. In dit boek beschrijft ze nauwkeurig en helder de oorzaken van het ontstaan van dit soort relaties.

De fatale fuik – Henk Werson
Dit boek gaat over de keiharde wereld van mensenhandel en gedwongen prostitutie en over de bestrijding daarvan.

De illusie van veiligheid Sylvia Mastenbroek
Voortekenen en ontwikkeling van geweld tegen vrouwen in relaties. Als een vrouw door haar partner wordt mishandeld, zijn er dan vroeg in de relatie signalen te vinden die waarschuwen voor zijn latere geweld? De illusie van veiligheid gaat over deze en andere vragen. Een duidelijk en toegankelijk geschreven boek. Het is een wat ouder boek maar een absolute aanrader!

Hoerenlopen is niet normaalKarina Schaapman
Met de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is vrijwillige prostitutie in Nederland legaal en dus normaal geworden. De meerderheid van de prostituees werkt nog altijd onder dwang. Hun vrijheid is relatief. Toch is er een hardnekkig beeld dat vrijwillige prostitutie bestaat en dat sekswerk gewoon werk is.

In de ban van de vos Josien Verhave
De twaalfjarige Sophie raakt in paniek door de incestueuze toenaderingen van haar vader. Zij trekt zich terug in haar eigen gedachtewereld. Pas veel later beseft zij dat ze in haar jeugd getraumatiseerd is geraakt. Met de hulp van een psycholoog weet zij het verleden te ontrafelen. Josien Verhave beschrijft op aangrijpende wijze de onbespreekbaarheid van Sophie’s problemen, haar pijn, schaamte, liefde en boosheid. Het is een spannend boek dat je in één adem uit wilt lezen!  

Moeders zijn geen heiligenLouis Schützenhöfer
Hoe moeders hun kinderen ongelukkig kunnen maken. Dit boek gaat niet over seksueel misbruik maar is misschien toch interessant om te lezen.

NiemandskinderenCarolien Roodvoets
De gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd. In dit indringende boek beschrijft Carolien Roodvoets de gevolgen van een onveilige jeugd en de verwerking daarvan. Het boek prikt de fabel door dat ouders per definitie hun kinderen liefhebben. Niet (kunnen) houden van je kind is een onderwerp waar niet of nauwelijks over gesproken wordt – niet door de ouder(s), maar ook niet door het verwaarloosde kind zelf, dat de illusie van liefde nodig heeft om te kunnen overleven.

Rosario is doodMajgull Axelsson
Een documentaire roman over de mensonterende uitbuiting van kinderen in het sekstoerisme. Een heftig boek waarin Rosario op 11 jarige leeftijd overlijd aan de gruwelijke gevolgen van seksueel misbruik. Na het lezen van dit boek blijf je aan Rosario denken.

Schokkende herinneringenLenore Terr
Kinderpsychiater Lenore Terr beschrijft in zeven fascinerende gevallen van mensen wier leven voorgoed veranderde toen zij zich opeens herinnerden wat zij zo hardnekkig geprobeerd hadden te vergeten. Ze laat  zien welke mechanismen er bestaan om traumatische gebeurtenissen in het geheugen te begraven, en hoe ze daaruit weer bevrijd kunnen worden.

Trauma en herstel Judith Lewis Herman.
De gevolgen van geweld door mishandeling thuis tot politiek geweld. Wat hebben verkrachte vrouwen en oorlogsveteranen, mishandelde kinderen en politieke gevangenen gemeen? En wat zijn de overeenkomsten tussen de overlevenden van concentratiekampen en de overlevenden van mishandeling binnen het gezin? Judith Herman geeft in dit baanbrekende boek de resultaten van haar onderzoek naar geweld en laat zien welke verbanden er bestaan tussen de persoonlijke gruwelen en maatschappelijke trauma’s.

Vroegkinderlijk trauma Zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren – Franz Ruppurt
Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes. Werd vroeger gedacht dat zij niets voelen, nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, of tijdens het geboorteproces of de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn dat het hen traumatiseert. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij lichamelijke of psychische nood van de moeder, complicaties bij de bevalling, abortuspogingen, medische behandelingen, verwaarlozing en zuigelingenzorg die de wezenlijke gevoelens van een kind niet erkent.
Vroegkinderlijke trauma’s laten hun sporen na in de ontwikkeling van een mens. Vaak worden gedrags- en relatieproblemen en gezondheidsklachten niet in verband gebracht met deze trauma’s. Om deze samenhang inzichtelijk te maken en de dieperliggende oorzaak van menselijke problemen te kunnen helen, ontwikkelde Franz Ruppert de methode ‘opstellen van het verlangen’.